Handen ineen
Samen wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken
‘Wat als al je eten smaakt naar bordkarton?’
Samen met onder andere de universiteiten van Groningen en Wageningen heeft arts-onderzoeker Fransien de Boer van het Ikazia Ziekenhuis een onderzoeksvoorstel ingediend bij stichting KWF Kankerbestrijding. Onderwerp van deze wetenschappelijke studie is smaaksturing en smaaktraining: het ontwikkelen van hulpmiddelen om smaak en reuk bij oncologiepatiënten te herstellen. In december wordt bekend of het KWF dit onderzoek voor 4 jaar zal financieren. Veel partners slaan de handen ineen om deze studie van de grond te krijgen.
Ongeveer 80 procent van de patiënten die chemo- of immuuntherapie krijgen ervaren verandering of verlies van reuk of smaak. Het probleem is dat hierdoor vaak ook de eetlust verdwijnt. Daarmee zitten patiënten hun eigen herstel in de weg. Want om de therapieën te doorstaan en om te herstellen, is een goede conditie dankzij goede voeding noodzakelijk. Daarnaast is niet kunnen genieten van eten ook verlies van kwaliteit van leven. Al sinds jaren is er binnen Ikazia veel aandacht voor dit probleem. Via symposia en congressen is hier ook landelijk aandacht voor gevraagd. Dit heeft geleid tot een expert-groep die gezamenlijk een wetenschappelijke studie wil opzetten om ‘smaaksturing’ en ‘smaak- en reuktraining’ in de praktijk te onderzoeken.
‘Mooi dat er bij Ikazia zoveel aandacht voor is. Mensen vinden het fijn als je vraagt hoe het met eten gaat en als je tips voor ze hebt.’
Op de dagbehandeling in het Oncologisch Centrum is eten een veelbesproken onderwerp. Patiënten krijgen regelmatig een versnapering of versterking. Maar wat als je misselijk bent of geen trek hebt?
Vrijwilliger Marja Verwijs vertelt er hier over: